Copitate exotice: miel, capră, muflon

Este cert că felurile din carne sunt cele mai populare. Dar care este oare situația în cazul unor tipuri de carne cum sunt capra, mielul sau muflonul? Dacă doriți să introduceți noutăți în oferta de meniu, dar nu știți încă ce anume, citiți articolul nostru de pe blog!

De obicei consumăm destul de puțină carne de copitate, în afara cărnii de porc și de vită. Capra și mielul sunt tipuri de carne pe care oamenii ori le adoră, ori nu le agreează deloc. Dar și din aceste feluri de carne se pot pregăti preparate apetisante și gustoase, trebuie doar să înțelegem modul ideal de pregătire. În continuare vom examina acele feluri extraordinare care se pot pregăti din carnea de miel, capră și muflon.

De obicei, în cazul acestor feluri de carne ne place să consumăm carnea animalului tânăr, deoarece este de cea mai bună calitate, iar seul încă are un gust discret și delicios. Dacă ați dori să încercați carne de copitate, alegeți mielul și folosiți spatele, care este într-adevăr o bucată foarte populară, ușor de consumat și cu un gust specific nu prea pronunțat. Spatele file îl prăjim în ulei de măsline, adăugând și niște rozmarin și câțiva căței de usturoi. Bucata de carne se prăjește în stil englezesc, iar în ultimul moment i se adaugă un pic de unt rece. Ca garnitură putem oferi legume la cuptor sau piure de cartofi  cu condimente verzi.

Bucătarii cu experiență pot încerca să prepare un ciolan – este partea cu acel gust special, caracteristic, care de fapt depinde foarte mult de hrana animalului. Mielul Avignon este un preparat foarte cunoscut, pregătit în sare și cu plante medicinale. Cea mai bună modalitate de pregătire a ciolanului de miel în restaurante este la o temperatură scăzută. Carnea se prepară la foc lent, apoi, chiar înainte de servire se prăjește la foc puternic, procedu datorită căruia devine crocantă. O soluție clasică este prăjirea pane cu condimente verzi, ulei și sare, eventual usturoi. Scopul este ca învelișul să se lipească bine de carne, dar aceasta să nu fie prea unsuroasă, ca să nu se ardă. O garnitură ideală pentru ciolanul de miel sunt cartofii gratinați cu broccoli de la Aviko.  

Cu ocazia cinelor festive, a perioadei pline cu rezervări de mese pentru grupuri mai mari sau a degustărilor de vin, se pot servi preparate speciale din carne de copitate, cum ar fi mielul prăjit pe vatră, eventual pulpă de capră, sau spată. E important să alegem un animal tânăr, cele care sunt mai în vârstă trebuie fierte mai degrabă decât prăjite. Deși carnea de miel și de capră nu se deshidratează ușor, este recomandat să o decorăm cu slănină și cimbrișor. Tehnica este următoarea: începem să prăjim carnea la o temperatură de aproximativ 230 de grade, apoi după 15 minute continuăm prepararea la o temperatură mai joasă, la aproximativ 160 de grade, acoperind tava cu folie de aluminiu. În acest fel timpul de pregătire al cărnii (pulpă sau spată) este de 15 minute. Adică, în total o pulpă de 4 kilograme va trebui să se prăjească timp de o oră ca să capete o culoare roz.

Tot din categoria animalelor copitate nu trebuie să uităm de muflon – carnea se pregătește ca și cea de oaie și din ea se poate face o tocăniță excelentă. Dar fiind vorba de carne de vânat, trebuie să ne hotărâm dacă mai degrabă o pregătim cu multe legume, eventual cu vin roșu și ciuperci porcini. O putem servi cu găluște cu cimbru sau cu cartofii gratinați în stil italian de la Aviko

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!