Carnea de iepure, cea mai apreciată carne autohtonă

Carnea de iepure este unul dintre cele mai sănătoase feluri de carne – felul în care este percepută ține și de preferințele fiecăruia, cu toate că are renumele de a fi una dintre cele mai gustoase. Deși animalul e destul de mic ca mărime, există foarte multe bucăți de carne care se pot pregăti în moduri diferite. Carnea de iepure se poate folosi și servi ca aperitiv în preparate calde sau reci, la supe, sau în feluri principale, prin folosirea unor tehnici diverse. Dar trebuie ținut cont de faptul că această carne e foarte sensibilă și poate deveni foarte repede uscată – și cine și-ar dori asta?  

Există mai multe feluri de iepure: de câmp și de casă. Nu sunt foarte înrudiți, au moduri de viață diferite, așadar există și diferențe importante între ele. Iepurele de câmp se poate vede alergând pe pajiște, iar iepurele de casă e varianta domesticată a iepurelui de bârlog. Din punct de vedere gastronomic carnea fiecărui animal este foarte apreciată – cea a iepurelui de câmp are un gust aparte, iar cea a animalului de casă are un gust mai puțin pronunțat, cu arome mai puțin puternice.

Se recomandă folosirea cărnii de iepure nu doar datorită gustului special, ci și efectului asupra sănătății: nutriționiștii recomandă carnea de iepure atât tinerilor cât și celor mai în vârstă, dar și sportivilor sau femeilor însărcinate. Carnea de iepure e bogată în proteine, dar scăzută în valoare energetică. Cei care suferă de afecțiuni cardiace aleg carnea de iepure datorită nivelului de colesterol scăzut, dar acest tip de carne se recomandă și în cazul anemiei, deoarece are un nivel ridicat de fier.  Se digeră ușor, însă tocmai acesta este motivul pentru care trebuie să fim atenți la modul de pregătire, deoarece carnea de iepure se usucă ușor și iși pierde aromele.

Pentru a păstra calitatea suculentă a cărnii de iepure trebuie să ținem cont de modul de pregătire. Cel mai bine este să ne apucăm de pregătirea cărnii prin confitare la foc lent, căci în acest fel gusturile nu se vor pierde. Dacă dorim să prăjim carnea, să nu o facem la o temperatură mai mare de 160 de grade și să nu o prăjim mai mult de 30 de minute. Deși multe rețete recomandă acoperirea cu slănină, care ajută la evitarea uscării, totuși e mai bine să nu apelăm la acest procedeu, pentru că ar putea schimba gustul cărnii.

Pentru cei care preferă măruntaiele, recomandăm ficatul. Acesta se poate prăji pane, sau pur și simplu se poate doar prăji în ulei. Ficatul prăjit este foarte apreciat. Iar carnea de iepure are un gust rafinat, un preț relativ mic și un mod de pregătire ușor, toate fiind acele motive, pentru care v-o recomandăm. Garnituri ideale pot fi crochetele din cartofi Pom’ Croquettes  sau bezelele cartofii Pom’ Duchesse de la Aviko.

Pulpa de iepure se poate pregăti ca și pulpa de pui: în toate modurile. E destul de moale pentru a putea fi făcută pane, dar conține suficient colagen pentru a putea fi pregătită ca ragu cu sos de legume. CIne dorește, poate să pregătească și un papricaș sau o tocăniță din carne de iepure.

Partea cea mai apreciată este spinarea: aceasta poate fi prăjită în unt și condimenată cu tarhon. Ca garnitură se poate servi cu orez condimentat cu roșii uscate, sau dacă dorim să oferim cartofi, vă sugerăm preparatele de la Aviko

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!