Salate de toamnă adaptate gustului românesc

Care sunt ingredientele de bază din care se poate face o salată de toamnă gustoasă, hrănitoare și consistentă?

Piețele din orașe sunt în această perioadă mai pline ca niciodată de legumele și fructele de toamnă, recolta de încă ne bucură cu o bogăție a ofertei de toate culorile și gusturile și ne oferă posibilitatea de a ne aventura în combinații și creații surprinzătoare și idei care ne reîmprospătează atitudinea față de ingrediente și față de posibilitățile de a le combina. Iată câteva idei care ni s-au părut interesante și care merită încercate, sau măcar folosite ca inspirație.

Trebuie să vă mărturisim că gusturile tradiționale funcționează ca puncte de reper pentru ceea ce facem și ne raportăm mereu la ele, făcând aventurile gastronomice chiar și mai interesante și apetisante.

Haideți să vedem ce salate de toamnă au rezultat din această atitudine deschisă, sperând că felurile tradiționale vă vor inspira la fel de mult cum ne-au inspirat și pentru noi.

Azi vă propunem o rețetă pentru o salată de toamnă din cartofi pe care toată lumea o cunoaște. Vorbim despre salata orientală, care nu putea lipsi de la zilele de naștere din copilărie sau era nelipsită ca aperitiv la masa de Crăciun sau de Paște. Acum v-o arătăm un pic mai adaptată pentru gusturile și condițiile de iarnă, așadar murăturile vor avea un rol special! Cartofii curățați se fierb, la fel ca și ouăle, după care ingredientele sunt tăiate – ouăle felii și cartofii în bucăți. Gogoșarii și castraveții murați se taie în felii subțiri, la fel ca și ceapa, care se taie julienne. Într-un bol mare se pun cartofii, murăturile, măslinele, ceapa și ouăle și se amestecă împreună. Aveți mare grijă să nu striviți cartofii. Apoi turnați deasupra un mix de ulei, oțet, sare și piper, amestecând preparatul ușor, pentru a permite gusturilor și aromelor să se îmbine.

O altă opțiune arhicunoscută și foarte gustoasă, sănătoasă și apetisantă este salata de ton cu maioneză și porumb. O știți, nu-i așa? Maioneza proaspătă, preparată acasă sau la restaurant, face diferența. Evident, condimentele și ingredientele pe care le adăugați sunt și ele importante. Noi vă propunem o variantă cu ceapă roșie tăiată bucăți mici și porumb dulce din conservă, la care puteți adăuga și capere, care vor da un plus de prospețime. Puteți servi această salată de toamnă dimineața, seara sau ca gustare, fiind o alegere ideală pentru a vă revigora și a vă trezi iarăși simțurile.

O rețetă extra pe care v-o propunem nu este tocmai o salată de toamnă, nu în adevăratul sens al cuvântului, însă se poate servi atât rece, cât și caldă – de data aceasta recomandarea noastră este să o serviți ca preparat cald.  Este vorba de o tocăniță de legume cu praz și măsline, pe care o puteți servi cu paste, transformând-o într-o salată, sau cu pâine ori mămăliguță, ca tocăniță ușoară de legume pentru cină. Tăiați prazul și ceapa în felii subțiri, de jumătate de centimetru, și căliți legumele în ulei încins. Este nevoie de sos de roșii, pe care să îl lungiți cu puțină apă, iar după ce ceapa și prazul s-au călit, turnați-l peste preparat, adăugând și măsline, foi de dafin, sare și piper. După 5 minute, dați tocănița la cuptor pentru aproximativ 10 minute, pentru ca gusturile să se întrepătrundă mai bine și serviți preparatul cu puțină smântână deasupra. 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!