Dacă e toamnă și vremea începe să se răcească, începem să tânjim după feluri de mâncare mai consistente, mai hrănitoare, care ne dau mai multă energie. Supele devin mai importante, iar temperatura lor ne ajută să ne revenim după o zi ploioasă, cețoasă, înnorată. Perioada recoltei cartofilor e ideală pentru a începe sezonul cu preparate din cartofi, care probabil sunt legumele cel mai des folosite din zona noastră.
Varianta clasică de supă sau ciorbă de cartofi cu smântână și lapte este probabil cea mai cunoscută și răspândită, tocmai din acest motiv merită să-i aducem câteva elemente care să o transforme într-o surpriză plăcută. Condimentarea se poate face mai compatibilă cu anotimpul rece prin adăugarea de nucșoară, sau, la începutul toamnei, prin folosirea firelor de ceapă verde și pătrunjel, care pot fi adăugate și ca decor. Dacă doriți o variantă care să conțină și un pic de carne, puteți aduce acel gust tradițional de carne afumată adăugând niște bacon prăjit, sau presărându-l pur și simplu peste preparat. Pentru ca textura să devină cât mai cremoasă, puneți la fiert cartofii decojiți în apă cu sare și ulei. După ce s-au fiert, scurgeți apa și adăugați laptele și smântâna și condimentele alese. Presărați cu bacon tăiat cubulețe și prăjit, sau cu pătrunjel ori mărar.
La sfârșit de vară și la început de toamnă se pot oferi în meniuri, dar se pot pregăti foarte ușor și acasă, clătitele de cartofi, care se pot servi cu o salată proaspătă, cu sosuri diferite pe bază de avocado și roșii, sau cu un sos tzatziki. Vorbim despre o opțiune ideală pentru cină, dar care poate fi servită și lângă o bere, sau ca gustare după masă. Cartofii curățați și semi-fierți (după ce au fiert cam 10 minute) se strecoară și se pasează, iar peste amestecul obținut să adaugă laptele clocotit. După ce se amestecă toate ingredientele, se lasă să se răcorească puțin, după care se adaugă făină, ouă și iaurt. Rezultatul ar trebui să fie un aluat gros, care se poate pune în tigaie cu polonicul sau cu lingura. Se prăjesc clătitele astfel obținute în foarte puțin ulei, pe amândouă părțile. Se pot servi ca garnitură lângă carne sau legume, sau, după cum am sugerat, alături de o salată sau de sosuri.
Cartofii cu smântână la cuptor sunt o opțiune clasică, care se poate introduce și în meniul restaurantelor, deoarece prezentarea se poate face în moduri elegante, savuroase, gustoase. Avantajul acestui preparat este acela că este practic, datorită faptului că se pot pregăti porții mari, iar combinația de ou și smântână încă nu a dezamăgit pe nimeni. Cartofii fierți în coajă se curăță și se așază pe tavă. Deasupra lor se pune un alt strat format din ouă fierte, tăiate felii, peste care se toarnă smântână amestecată cu smântână de gătit, pentru un gust mai cremos, apoi se presară cu cașcaval. Se continuă așezarea de straturi până când se umple tava, ultimul strat fiind unul de cașcaval. Dacă doriți, puteți adăuga și felii de cârnați fierți sau prăjiți, pentru a da un gust un pic afumat, mai de iarnă. Se dă tava la cuptor pentru 10 minute, pentru ca gusturile să se întrepătrundă, și pentru ca textura să devină și mai cremoasă.
Variantele de street food devin și ele din ce în ce mai prezente toamna, oferind clienților noi variante și noi abordări ale acestui gen, care și el se adaptează legumelor de sezon. Mai nou se observă prezența hummus-ului și a falafel-ului între opțiunile de street food, pe lângă variațiile de vinete cu iaurt sau vinete prăjite, presărate cu condimente verzi. Și încă nu am menționat burgerii din zucchini, mazăre, sfeclă sau dovleac, pe care le putem oferi alături de cartofi prăjiți sau cartofi wedges. Diversele sortimente de cartofi prăjiți de la Aviko sunt garnitura ce nu trebuie să lipsească din oferta street food – sunt ușor de pregătit, gustoși iar produsele din gama Super Crunch sunt extra crocanți datorită stratului de făină de orez !
Scrie un comentariu!