Leguminoase: linte și mazăre galbenă

Nu toate sortimentele de leguminoase sunt la fel de populare în restaurante. Fasolea și mazărea sunt destul de mult folosite în meniurile restaurantelor, însă lintea și mazărea galbenă sunt mai puțin prezente. Și totuși, aceste ingrediente sunt ideale pentru a pregăti feluri cu caracter. Dacă am dori să ne inspirăm dintr-o bucătărie care o folosește intensiv aceste leguminoase, putem apela la cea indiană, unde cultul lintei este de neclintit, iar pentru asta merită să cunoaștem școala dhalului. De fapt, putem folosi leguminoase în mii de preparate: clasice și franțuzești, sau chiar exotice, pe bază de condimente indiene sau thailandeze.

Lintea este un ingredient neprețuit pentru orice bucătărie. Are un termen de valabilitate mare, se laudă cu un conținut ridicat de proteine și este bogată în minerale. Se poate lucra cu ea mai bine decât cu fasolea cu boabe mai mari, pentru că, spre deosebire de aceasta, lintea nu trebuie lăsată în apă înainte de a fi gătită. Avem nevoie însă de sare: fasolea se pune la fiert în apă nesărată, lintea, în schimb, are nevoie de sare chiar de la început. Lintea verde (soiul Puy) o putem trata cu sare, adică 7 grame de sare la un litru de apă. Recomandăm alegerea unui tip de linte cu boabe mici – aceste sortimente sunt mai gustoase față de cele cu boabe mari, care se fierb mai repede și pot avea un gust ca de mlaștină. Să nu vă fie frică să oferiți lintea al dente, căci acest procedeu de gătire o favorizează!

Preparatele din linte servite împreună cu produse din carne de porc sunt extrem de populare La evenimentele de tăiere a porcului. Lintea a fost considerată pentru multă vreme pâinea săracilor, așadar merită să fim curajoși și să servim preparate autentice! O variantă apetisantă de supă de linte se poate servi cu ureche de porc pe grătar sau pané. Rețeta de supă nu este prea complicată, putem renunța la rântaș, iar condimentele recomandate sunt cele tradiționale: muștar, oțet, chimen și boia de ardei. Pentru a-i conferi supei o textură mai densă putem folosi unt și smântână, dar ne poate ajuta și iaurtul. Modul de pregătire pentru urechea de porc constă în a o fierbe la foc lent până ce ajunge la o consistență moale, din care se poate mușca ușor. Apoi, după ce s-a răcit, urechea se taie în felii subțiri, se trece prin făină și se prăjește în friteuză.

Poate nu este prea evident, dar lintea este ideală și lângă pește. Gustul cu caracter, de nucă și de minerale, se potrivește de minune cu gustul rafinat de pește. Ca idee, bucătăria franceză servește lintea cu șalău. Dacă folosiți un pește de calitate, cum ar fi șalăul, noi recomandăm să îl serviți cu un ragu din linte cu slănină prăjită. Poate vă pare o combinație ciudată, însă garantăm că peștele, slănina și lintea fac parte dintr-o triadă gastronomică redutabilă. Pentru aceasta pregătim un amestec cu legume mirepoix și slănină, la care adăugăm condimente verzi și lintea aproape fiartă, și un pic de zeamă de carne afumată. Acest ragu poate fi servit împreună cu unt și condimente verzi. Șalăul îl prăjim pe grill, alături de o felie de limetă.

Mazărea galbenă nu are aceeași consistență ca lintea, dar putem pregăti multe feluri gustoase din ea. Pentru supă cremă o putem combina cu condimente indiene, adăugând gusturi acide în proporții ideale, ceea ce ne oferă un gust imbatabil de plăcut. Putem folosi coriandru, chimen roman, ghimbir și ceapă roșie. Putem servi acest tip de leguminoase alături de cârnați de miel sau chiftele de miel, iar dacă lăsăm supa mai densă, cu o consistență ca de soté, o putem servi cu aripioare condimentate, bacon crocant și condimentat ori sângerete pane. O putem servi cu coriandru verde, proaspăt, chilli thailandez mărunțit și iaurt de casă, cremos. Pe farfurie putem pune și varză kale pregătită pe grill sau blanșată.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!