Știința de a găti în oala sub presiune

A găti într-o oală sub presiune nu este altceva decât a găti în stil clasic, dar cu un truc. Soluția a fost inventată în secolul al 16-lea de un fizician francez, care ar fi vrut să introducă invențiile științifice în viața de zi cu zi. Ceea ce face această oală sub presiune – cunoscută de multe persoane drept „kukta” – nu este un miracol, nu aduce un gust nou sau o textură deosebită. Însă ceea ce poate face este să ne ajute să gătim mai rapid, lucru care convine de minune atât în gospodării, cât și în bucătăriile profesionale. Invenția și-a pierdut din popularitate în ultimele două decenii, poate din cauza pericolelor asociate principiului de funcționare, dar în prezent din ce în ce mai mulți producători scot pe piață kukte electronice, ce pot fi folosite în siguranță. Haideți să vedem care sunt aceste produse noi care ne pot fi de mare folos!  

Principiul de funcționare al kuktelor este extrem de simplu: gătirea într-un spațiu închis, sub presiune. Cantitatea mare de aburi din kuktă adaugă presiune, așadar mâncarea se prepară mai repede. Presiunea mare este un catalizator pentru procesul de gătire: în primul rând ridică temperatura de fierbere a lichidului (la ciorba de fasole, spre exemplu). Asta înseamnă că ciorba atinge temperatura de fierbere nu la 100, ci la 130 de grade Celsius și se gătește mai repede, pentru că temperatura de fierbere este afectată de condițiile de presiune. Ca idee, ciorba noastră nu ar fierbe pe vârful munților Himalaya deoarece acolo apa fierbe la o temperatură mai joasă, din cauza presiunii mai scăzute. Pe de altă parte, presiunea suplimentară face ca lichidul să pătrundă în mâncare, contribuind și în acest fel la un proces de pregătire mai rapid.

Însă extra presiune înseamnă și extra responsabilitate. Există motive întemeiate pentru care kuktele sunt considerate periculoase în bucătării: în primul rând pot exploda, iar pe de altă parte, la momentul deschiderii, aburii din kuktă pot provoca răni destul de grave. Pericolul de explozie este un aspect care a devenit mai puțin periculos în prezent, căci producătorii kuktelor moderne trebuie să respecte criterii de siguranță din ce în ce mai stricte. Apropo, supapa de pe oala sub presiune – elementul care fluieră – ne ajută să știm dacă lichidul a atins temperatura de fierbere, caz în care trebuie să reducem focul, să nu se ajungă la o presiune prea mare.

Există o serie de alte reguli de bază, care, dacă sunt respectate, vor transforma kukta în cel mai mare ajutor. Primul lucru este să menținem oala sub presiune curată, mai ales în zona supapei, pentru că poate provoca neplăceri dacă se astupă. Pe de altă parte, kukta nu trebuie umplută până la nivelul maxim, ci cel mult până la un nivel de 2/3 din recipient, pentru a ne asigura că este spațiu suficient pentru aburul care se formează. Pe durata folosirii cel mai bine este să verificăm să nu existe scurgeri altundeva în afară de supapă. 

Ca ultimă precauție, cel mai bine este să nu stăm foarte aproape de kukta la momentul deschiderii capacului, iar înainte de a ne pregăti să-l deschidem, cel mai bine este să reducem focul treptat, pentru ca presiunea să scadă. E bine de știut că există supape speciale pentru scăderea presiunii, create special pentru a facilita acest proces.

Cea mai mare provocare a gătirii în kukta este că nu putem amesteca în mâncare și nici nu putem verifica, gusta sau condimenta preparatul. Dacă facem o tocăniță de vită în kukta, atunci trebuie să călim ceapa și carnea și să condimentăm ingredientele înainte de a pune totul în oală și de a pune preparatul la fiert. De unde știm că ceea ce gătim este gata? În general există o listă pregătită de către producător, care ne ajută să înțelegem care sunt limitele de timp necesare pentru fierberea anumitor ingrediente. Evident, aceste limite de timp nu sunt fixe, sunt doar anumiți parametri ce trebuie urmăriți, pentru că, evident, totul ține și de felul și calitatea ingredientului (spre exemplu dacă am cumpărat carne de vițel sau de vită), dar și de preferințele de gust ale fiecăruia. Totuși, sugestia noastră este să oprim focul la kukta mai repede, înainte să fie fiartă carnea, pentru că ulterior preparatul mai poate fi „corectat” în mod clasic, însă în cazul în care carnea a fiert prea mult și textura s-a stricat, preparatul nu se mai poate repara nicicum.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!