Mic dejun românesc și modul de combinare cu produsele Aviko

Deși gastronomia din România devine din ce în ce mai faimoasă peste hotare, micul dejun și diferitele preparate oferite în casele românilor la această masă sunt mai puțin popularizate. Poate de aceea merită făcute cunoscute și ele. De ce? Pentru că avem o serie de produse autohtone gustoase, care se potrivesc și se pot adapta stilului de viață contemporan, al oamenilor aflați mereu pe fugă, mai ales dimineața.

Iată care sunt ofertele noastre pentru un mic dejun românesc – opțiuni ce merită încercate chiar și în diminețile când ne bem cafeaua în mașină sau pe stradă!

Persoanele care își cumpără ceva de mâncare în drumul spre birou cel mai probabil se îndreaptă către o simigerie, de unde aleg covrigi condimentați cu sare, susan ori mac, sau pur și simplu covrigi dulci, cu zahăr, proaspăt scoși din cuptor. Să nu uităm nici de produsele tradiționale de patiserie, cum ar fi merdenelele cu diferite umpluturi, plăcintele cu brânză dulce, spanac, varză, gem, vanilie sau ciocolată – o sumedenie de bunătăți, care satisfac gusturile fiecăruia.

Pentru un mic dejun românesc pe care să îl puteți servi lesne și comod, la sfârșit de săptămănă, sau într-un weekend petrecut la o cabană, merită să optați pentru un meniu tradițional, care include diferite tipuri de cașcaval, telemea, brânză dulce și proaspătă, eventual urdă, mai ales dacă vă aflați într-o zonă unde puteți avea acces la aceste bunătăți direct de la sursă.

Pâinea de casă este și ea o bunătate despre care nu se poate vorbi prea mult, iar legumele proaspete și gustoase au și ele o valoare adăugată pentru aceste ocazii speciale.

Să nu uităm nici de mămăligă, pe care mai nou o consumăm mai degrabă ca garnitură și mai puțin ca mic dejun, deși tradițional, se mânca la micul dejun, fiind servită cu lapte rece sau cald, ori cu brânză. Mămăliga rămasă a doua zi se punea la prăjit și se consuma cu o salată proaspătă de legume, care se potrivea de minune cu feliile de mămăligă crocantă.

Însă ceea ce au în comun toate mic-dejunurile este cafeaua – există o variantă turcească ce încă se mai păstrează în diferitele regiuni – un sortiment de cafea preparată la foc lent și pregătită deja cu zahăr.

Din meniul unui mic dejun românesc de vară nu poate lipsi salata de vinete, care se poate mânca la orice oră a zilei, fiind preferata multora, și care se poate servi ca aperitiv înainte de masă, ori ca o cină ușoară.

În varianta de toamnă, preparatul înrudit al salatei de vinete este zacusca – servită cu pâine este o bunătate fără seamă și se poate servi în orice moment al zilei.

Pe lângă aceste specialități tradiționale, să nu uităm de diferitele preparate din legume cu maioneză, cum ar fi dovleceii, conopida, ciupercile, cartofii sau icrele. Toate acestea pot fi oferite în cadrul unui mic dejun românesc, împreună cu o salată din legume de sezon, gustoase și zemoase.

Gemurile de casă sunt și ele bunătăți despre care merită să spunem câteva cuvinte. Orice preparat tradițional de casă ne oferă ceva ce niciun alt produs nu poate, anume siguranța că doar noi alegem ce conțin: nu au niciun adaos, care să contribuie la menținerea culorii, care să prelungească termenul de valabilitate etc. și ne ajută să menținem un stil de viață sănătos și sustenabil.

Produsele Aviko ne pot veni în ajutor pentru a lărgi sau completa micul dejunul tradițional cu diferite tipuri de cartofi, cum ar fi plăcintele din cartofi rași sau cartofii gratinați, care se pot servi lângă preparate cu cașcaval de casă, tradiționale, și salate din legume zemoase și proaspete. Să nu uitam nici de prăjiturelele churros, care sunt alegerea ideală lângă gemurile de casă. Salata de vinete sau zacusca se poate și ea oferi alături de cartofi pai sau cartofi wedges, sau lângă ouă ochiuri care se servesc de obicei cu salată și pâine de casă. Aviko vă poate veni în ajutor pentru a oferi un mic dejun românesc modern chiar și într-un mediu rural, tradițional, rustic.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!