O nouă dimensiune a condimentelor – minunata lume a curry-ului

Ceea ce pentru noi și gastronomia europeană e lumea variată a tocănițelor, în estul exotic se cheamă curry. Se pare că în toate regiunile lumii sunt cunoscute cărnurile pregătite la foc lent sau rapid, cu diferite condimente, sau ca bază pentru diverse preparate cu legume. Magia curry-ului constă în faptul că în urma fierberii colagenul din carne, legumele care stau la baza sosului, condimentele și lichidele se transformă într-un sos cu gust complex, care depășește efectul ingredientelor puse laolaltă. Pregătirea unui curry nu este dificilă, mai ales pentru cei care deja au pregătit o tocăniță – nu vor avea o problemă nici cu specialitățile orientale. Haideți să vedem care sunt regulile de bază și caracteristicile regionale ale curry-ului!

Asia este mare, foarte mare, așadar nu e de mirare că diferitele țări și regiuni au specialitățile și caracteristicile proprii.  În India baza de curry e reprezentată de condimente prăjite și un mix de alte condimente numite masala. Arată de parcă ar fi o bază de tocăniță uscată și măcinată. Curry are o consistență mai densă, textura sosului e asemănătoare cu cea a tocăniței. Ingredientele de bază sunt chimionul, ghimbirul, coriandrul, piperul, usturoiul, cardamomul și semințele de muștar. În Thailanda, „superputerea” în materie de curry a lumii, acest fel de mâncare are textura unei supe și include mai multe legume și condimente proaspete: foi de limetă, rădăcină de galanga și lapte de cocos. În cele două versiuni, elementul comun este chili-ul.

Datorită colonializării, foarte multe elemente culturale și gastronomice au fost încorporate în viața de zi cu zi a britanicilor, iar curry nu este o excepție. Tikka massala ori vindaloo au rădăcini indiene, care au fost adaptate gusturilor locale, așadar putem vorbi și de curry european. Curry se mănâncă și în China, chiar dacă nu este o specialitatea principală. Aici se consumă cu paste și i se adaugă sos de soia.

O altă „superputere” în materie de curry este Japonia, unde se pregătește un curry excepțional, extrem de rafinat, dar cu un gust foarte complex: se știe doar că niponii sunt perfecționiști. Curry-ul lor este pregătit din carne de porc, cu multe legume, și se mănâncă cu orez alb pregătit la perfecție.

Primul principiu al pregătirii unui curry este că trebuie să adaugi multe condimente, care nu dau doar gust, ci și textură. Curry-ul nu are multe în comun cu gusturile bine definite, rafinate, curry-ul are curaj, are gust puternic cu mult caracter. Dacă dispunem de cantitatea necesară de condimente, ne putem apuca de bază, care se compune din ceapă, ghimbir și usturoi (în contextul european este mirepoix sau soffrito). În funcție de caracterul pe care dorim să-l conferim curry-ului, putem opări preparatul mai mult sau mai puțin, fără să ajungem să schimbăm culoarea sau să obținem gusturi mai pronunțate, dar pentru un curry cu caracter, din carne de vită, care poate fi caramelizat, vom avea nevoie de gusturi radicale!

Cel de-al treilea principiu, cel care definește caracterul curry-ului, este alegerea sosului ce va defini gustul preparatului. Mai bine spus „corpul”, care poate fi și un mix. Putem opta pentru: supă de găină, lapte de cocos, piure de roșii, spanac trecut prin blender, iaurt, pastă de ardei. Pe baza acestora oricine poate pregăti un curry, dar merită început cu variantele tradiționale. Se poate folosi orice fel de carne, în funcție de gustul și preferințele fiecăruia, de la vită la oaie, la pui, gâscă și capră, până la pește și orice fel de fructe de mare. Să nu uităm coriandrul de deasupra – aceste frunze vor completa de minune preparatul!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!