Amuse bouche și petit four – sau cum începem și terminăm masa cu ceva bun

Care este rolul preparatelor amuse bouche în meniu? Cum le pregătim? Când să le servim, la ce evenimente, ce tip de gustări trebuie să fie? Și care sunt acele mâncăruri cu care putem încheia cu succes un meniu? Citiți articolul nostru și alegeți din lista de idei pe care vi le propunem!

În restaurantele mari din străinătate oaspeții sunt întâmpinați cu oferte de mâncare-surpriză – fie înainte, fie după servirea mesei. Aceste gustări sunt puse pe masă cu mai multe scopuri: în primul rând, îmbunătățesc experiența clienților, apoi reprezintă ocazii pentru bucătari să-și dezvăluie talentul. În fine, introduc elementul surpriză înaintea servirii mesei, așadar bucătarii câștigă timp pentru a pregăti primul fel de mâncare. Putem vorbi și despre o oportunitate pentru bucătari de a experimenta și de a prezenta texturi sau ingrediente de bază pe care nu ar fi neapărat indicat să le includă în meniu.

Gustările servite înainte de felul întâi sunt numite în gastronomie amuse bouche, care în traducere mot-a-mot înseamnă „amuzamentul gurii”. Evident, denumirea face referire la faptul că aceste gustări, formate din doar 2-3 bucăți, sunt proaspete, au gusturi interesante și texturi surprinzătoare. Este important ca amuse bouche să nu aibă gusturi prea puternice, ci să fie mai degrabă atractive, interesante, vibrante, proaspete. De aceea au avantaj gustările pe bază de legume, supele și preparatele cu gusturi mai acide.

În perioada de iarnă există o serie de fructe care pot fi incluse în diferite feluri de mâncare. Un exemplu în acest sens este cașul de gutui – o gustare simplă, tradițională, care a fost uitată în ultimul timp, deși descrierea și modul de preparare nu sunt un secret – le putem găsi în cărți de bucate sau pe internet. Ceea ce nu poate lipsi din acest amuse bouche sunt nucile și semințele proaspăt prăjite: e interesant să folosiți semințe de dovleac, arahide sau nuci caju. Această gustare poate fi servită împreună cu un chips din șuncă afumată, sau cu o porție mică de înghețată de limetă (de mărimea unei lingurițe mocca). Se poate oferi și ca aperitiv – în oferta Aviko găsiți o serie de soluții și variante, din care puteți alege diferite gustări pe placul și gustul dumneavoastră.

Prin urmare, cerințele formale pentru amuse bouche sunt să se poată pregăti cu ușurință în porții mari și să fie ușor de inventat. Vara o supă gazpacho poate fi o ofertă de nota 10, mai ales dacă include un element caracteristic restaurantului, cum ar fi măslinele, ceapa marinată, sau agrișele. Nici această supă nu este dificil de gestionat – poate fi porționată cu ușurință și se servește rapid. Este o supă puțin acidă, care ne trezește pofta de mâncare, și poate deveni chiar un punct forte în plus al restaurantului.

Secretul petit four

Petit four este o expresie în limba franceză, care, tradusă exact, înseamnă „cuptor mic”. Acest mini-desert le oferă bucătarilor posibilitatea de a-și expune creativitatea. Obiectivul acestui desert este să încheie masa, deoarece zaharurile au rolul de a tăia pofta de mâncare și de a conferi senzația de sațietate, care probabil se va reflecta în bacșișul lăsat.

Acest fel de mâncare este văzut diferit din perspectiva mai multor școli de bucătari. Unii spun că trebuie să fie produsul unei tehnologii de vârf – spre exemplu bomboane de ciocolată învelite în glazură perfectă. Alții consideră că această posibilitate este ideală pentru a reintroduce feluri tradiționale într-un mod regândit , ca mignonul, de exemplu. O altă opțiune este aceea de a oferi diferite varietăți sau un tip anume de cașcaval, spre exemplu o spumă de parmezan sau o supă – preparat ce poate avea un efect puternic asupra simțurilor.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!