Relația surprinzătoare dintre salată și cartofii prăjiți

O ofertă de salată ne poate induce în eroare cu ușurință. Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, dacă oferta din meniu include și salate, clienții vor cere un meniu pe bază de cartofi pai , o variantă de masă mai puțin sănătoasă. Explicația? Fenomenul bazat pe ideea conform căreia dacă ești aproape de a atinge un țel, în cazul acesta de a mânca sănătos, ești predispus la a alege o variantă de meniu mai puțin sănătoasă doar pentru că există și o opțiune mai sănătoasă. Fenomenul este cunoscut în psihologie ca „înlocuire”. Ideea este aceea că oamenii se mulțumesc deseori și cu ceva cu puțin mai sănătos. Își pun în gând să comande ceva sănătos și văd că există opțiunea de salată, dar totuși aleg – chiar preferă – o garnitură de cartofi pai.

Această opțiune nu este în mod cert mai puțin sănătoasă. Există diferențe între diversele tipuri de salată, dar și între variantele de cartofi pai. După cum putem vedea și în filmul „Super Size Me”, dintre preparatele oferite în meniul unuia dintre cele mai faimoase restaurante, salata Cezar are cele mai multe calorii. Într-adevăr, conform paginii web, acest preparat conține mai multe calorii decât o porție de cartofi prăjiți. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu doar unele sortimente de cartofi pai Aviko, ci și celelalte garnituri din cartofi (cum ar fi rösti – specialități din cartofi rași) se pot pregăti fără ulei, în cuptor, și în acest fel s-ar putea reduce cantitatea de calorii suplimentare.  

Doar pentru că noi, clienții, am dori să consumăm mâncăruri mai sănătoase din meniurile restaurantelor, nu înseamnă neapărat că le vom și cere. Studiul ne demonstrează că, în mod ironic, cu cât le oferim mai multe opțiuni sănătoase pe bază de produse verzi, cu atât mai mult clienții sunt tentați să aleagă mai degrabă o garnitură prăjită în ulei, sărată și crocantă.” – a declarat Keith Wilcox în cadrul unei conferințe (sursa: ScienceDaily). O picanterie a acestui fenomen este faptul că se manifestă mai ales în cazul clienților care, în general, duc o viață sănătoasă și sunt mai atenți cu ceea ce mănâncă.

Rolul restaurantelor în conștientizarea fenomenului

Managerii de restaurante trebuie să fie conștienți de această anomalie. De aceea, dacă doresc o creștere a consumului de diverse tipuri de salate, atunci poate ar fi mai bine să excludă din oferta lor cartofii pai. Totuși, cei care sunt dispuși să includă cartofii prăjiți în oferta de prânz de weekend și-ar putea influența clienții îmbogățind oferta de tipuri de salate, pe care ar fi indicat să le pună pe lista de garnituri. 

O altă opțiune este aceea de a combina garniturile. A oferi salate ca garnitură nu este doar o tendință, ci un adevărat truc dietetic. Mâncărurile mai greu de digerat parcă cer o salată, așadar lângă steak-uri mai degrabă se pot recomanda salatele, datorită conținutului de apă al legumelor, care asigură o digestie mai ușoară. Să nu vorbim de faptul că în acest fel oaspeții au șansa de a savura diferite gusturi în același fel de mâncare, iar asta este o experiență mai interesantă decât a mânca „banalii” cartofi pai.

Lângă un steak T-bone merită să oferiți cartofi pai de la Aviko, spre exemplu varianta Super Crunch 15 mm sau Steakhouse, dar și o salată mixtă (idei: salată romană, roșii aurii, castraveți, ulei de măsline). Să nu uităm de sosuri – între acestea se poate include și un sos BBQ. 

Nu numai cartofii pai și cartofii Wedges pot fi combinați cu salată, ci și garniturile mai speciale, cum ar cele făcute din cartofi rași – rösti. Acestea sunt ideale alături de carne prăjită pe grill și mai ales în perioada de vară, la grătare – evenimentele cele mai populare în sezonul estival. Specialitățile rösti de la Aviko sunt ideale lângă bratwurstii nemțești, serviți cu muștar și miere. Salata poate fi din andive, cu brânză cu mucegai, mere și nuci. Rezultatul: o salată elegantă, cu gusturi rafinate și texturi interesante. 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!