Răzătoare și mandolină – idei pentru tocare

Potrivit unor opinii destul de conservatoare, un bucătar nu are nevoie de alte instrumente în bucătărie decât de un cuțit de calitate, cu care se poate rezolva orice. Asta ar putea fi adevărat, dar câteodată dorința de a fi eficient și lipsa de timp ne obligă să ne folosim și de alte instrumente, cum ar fi o răzătoare multifuncțională – cunoscută și ca „mandolină”. Cu ajutorul acesteia, anumite acțiuni pot fi realizate mai rapid, cu o mai mare precizie, fie că vorbim despre a rade parmezan sau a felia morcovi, rădăcina de pătrunjel și țelină. În acest articol vă prezentăm care sunt instrumentele care pot ușura munca unui bucătar, dar și recomandările noastre pentru produse și marcă. 

Această răzătoare numită și „mandolină” este de fapt un fel de robot. Nu se știe cum de și-a găsit acest nume, el este folosit pur și simplu ca atare în literatura de specialitate. Ideea este că această răzătoare se folosește pentru a toca rapid, precis și eficient, în cantități mari. De exemplu, cartofii cu ou se pot pregăti mult mai rapid cu ajutorul unei mandoline, felierea se poate realiza mult mai rapid decât prin folosirea cu un cuțit și, în plus, gradul de precizie este mai mare.

Acest instrument este util și dacă dorim să pregătim cartofi gratinați – procesul devine nu doar mai rapid, ci și mai sigur, pentru că un cuțit obișnuit poate aluneca ușor pe cartofii curățați și umezi. Cu mandolina trebuie să avem grijă mai mult la finalul procesului: trebuie să evităm să ne tăiem când a rămas de ras doar o bucată mică. Trebuie să ne asigurăm că nu ne rănim la următoarea mișcare. Tocmai din acest motiv, producătorii de instrumente de bucătărie profesionale au introdus și sistemul de protecție al degetelor, pe care și noi îl recomandăm.

Mandolina se poate folosi pentru a tăia legume în diferite forme. Pentru aceasta avem nevoie de anumite lame speciale, care vor da formă legumelor sau altor ingrediente de bază. Cu această răzătoare se pot tăia morcovi, dar și alte legume pentru ciorba de pește – aproximativ de zece ori mai rapid ca orice altă modalitate. La ce se mai poate folosi? De exemplu la chipsurile de legume, la salata colesaw, pentru a face spaghete din zucchini, sau pentru o salată de castraveți. Acestea sunt doar câteva exemple, posibilitățile sunt infinite.

Mandolina trebuie protejată și curățată ca și cuțitele, și din când în când lamele trebuie tratate. Este indicat ca acestea să fie spălate cu apă și săpun, și cel mai bine este să evităm curățarea lor în mașina de spălat vase. Există o serie de variante oferite de diverși producători. Pentru uz casnic recomandăm produsele OXO, iar pentru bucătăriile profesionale recomandăm produsele japoneze de la Benriner și cele franceze de la Bron Coucke.

Un alt instrument util este răzătoarea. Profesioniștii recomandă mai ales produsele americane Microplane, o companie de răzătoare cu istorie de secole, care lucrează pentru diferite industrii. Fiecare bucătar-șef are la îndemână o răzătoare (din seria Premium Clasic), care ajută în special la servire, pentru că se poate folosi pentru presărarea cașcavalului, dar și pentru decorarea preparatelor cu coajă de lămâie.

Răzătoarea poate înlocui cuțitul și în alte nenumărate rânduri: de exemplu putem obține fulgi de ciocolată cu ajutorul ei, dacă o folosim la o bucată de ciocolată suficient de rece. Nu vă recomandăm însă folosirea răzătoarei pentru a mărunți o ciocolată cu lapte la temperatura camerei. Însă răzătoarea poate fi foarte eficientă dacă încercăm să mărunțim nuci, scorțișoară sau nucșoară. Ne ajută să tocăm și să tăiem morcovi pentru o tocăniță, mai ales dacă nu contează forma bucăților, pentru că oricum toate ajung în sos. 

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!