Garniturile Aviko în jurul lumii

Deși când vorbim despre produsele Aviko ne gândim în special la cartofii pai, e bine să știm că Aviko dispune de o ofertă bogată de garnituri și preparate, dintre care merită menționate felurile de mâncare tradițională, cum ar fi buletele de cartofi franțuzești sau prăjiturelele spaniole churros. În acest articol vă facem cunoștință cu specialitățile tradiționale și vă oferim idei cum să le integrați în meniul dumneavoastră.

Să începem cu un produs care nu are cartofi la bază și nu este nici măcar garnitură – este un desert sau o gustare dulce. Vorbim, desigur, despre churros! Țara de origine este Spania, unde preparatul face parte din categoria street food. Prăjiturelele churros sunt făcute din aluat de gogoașă, și un lucru interesant este faptul că, de multe ori, spaniolii le consumă la finalul unei petreceri. Baza este un aluat asemănător cu profiterolul italian și își are locul garantat și în lista meniurilor restaurantelor mai scumpe, dar se vinde foarte bine și ca street food oferit de food truck-uri. Prăjiturelele churros se servesc cu sos de ciocolată, dar și cu gemuri din fructe de sezon, presărate cu nuci sau cu cremă de vanilie.

Preferatele noastre sunt bezelele de cartofi și buletele de cartofi, specialități franțuzești. Cartofii Pom’ Duchesse sunt de fapt un piure condimentat, care poate fi modelat cu șprițul, dar de obicei are forma unei coroane de prințesă elegantă – așa arată și produsele Aviko. Partea interioară e cremoasă, iar exteriorul are un înveliș crocant, așa că nu e de mirare că le place tuturor. Cartofii Pom’ Noisettes au o textură asemănătoare. Ambele garnituri sunt ideale pentru a fi servite într-un context de bistro, dar și în restaurante mai elegante, mai ales lângă o tocăniță, sau carne cu sos. Un avantaj suplimentar: datorită formei speciale, aceste specialități sunt și pe placul copiilor.

Gustările din cartofi rași rösti se numesc și plăcinte de cartofi elvețieni. Produsele rösti sunt specialități din cartofi rași, care pot avea diferite forme: în oferta Aviko se găsesc triunghiuri rösti, gustări clasice rotunde, dar și mini gustări rösti. Servite proaspăt prăjite cu un sos sunt într-adevăr fenomenale și pot fi oferite și ca garnitură lângă foarte multe preparate. Dacă le servim ca gustări, cel mai bine e să oferim lângă ele un sos pe bază de smântână, condimentat cu usturoi sau arpagic.

Fratele cartofilor rösti este clătita de cartofi  – langoșul de cartofi sau clătitele, care se găsesc și în regiunile unde se vorbește slovacă ori poloneză (unde se găsește sub numele de bramborac, plațchi). Clătitele de cartofi există în dimensiuni diverse: pot fi de mărimea palmei, dar și de mărimea unei farfurii, iar în oferta Aviko puteți găsi o variantă condimentată cu ceapă sau cu usturoi și măghiran.

Produsele gratinate sunt legume prăjite în înveliș de paste. Varianta cu cartofi e un fel de cartof cu smântână și ou. Expresia de gratin e de origine franceză, dar felul de mâncare este caracteristic bucătăriei belgiene, fiind una dintre garniturile lor cele mai gustoase. Cartofii, care sunt tăiați în felii subțiri, se amestecă cu iaurt, smântână sau smântână de gătit, eventual cu cașcaval și legume și se amestecă bine. Apoi se condimentează cu sare și un pic de piper. Posibilitățile și variațiile sunt nenumărate, așadar și în oferta Aviko se regăsesc o serie de versiuni. Aceste produse ne sunt de ajutor și în ceea ce privește eficiența în bucătărie, pentru că produsele gratinate sunt deja ambalate în porții și în forme. Porțiile sunt de 35 și 100 de grame, majoritatea sub formă rotundă excepție variantele GN Gratin care nu își păstrază forma rotundă. Ele se topesc în tavă și se pot porționa după plac. Dacă apreciați creativitatea, puteți alege baza de cartofi gratinați congelată, care poate fi pregătită după gust.

Datorită caracterului de garnitură din cartofi, reprezintă o variantă clasică, ce poate fi mâncată doar cu tacâmul pregătit. Este o garnitură ideală lângă orice fel de carne sau pește, dar și mâncare vegetariană. Un exemplu de cartofi gratinați de sezon sunt cei cu sparanghel și parmezan de la Aviko – o garnitură ideală lângă preparate din carne de miel sau vițel. Vă recomandăm să serviți acești cartofi gratinați împreună cu un sos din mazăre verde cu mentă, sau cu un sos pe bază de smântână, condimentată cu citrice.

Buletele din cremă de brânză cu ardei Jalapeno și buletele cu brânză Cheddar și chili sunt specialități inspirate din bucătăria mexicană. Celor din America Latină le plac ardeii iuți și le place să îi umple cu cașcaval. Îi pun apoi pe grill, sau îi prăjesc în ulei ori în înveliș crocant. Buletele din cremă de brânză și cele de cașcaval de la Aviko sunt ideale ca garnitură lângă mâncare mexicană, sau alături de preparate prăjite pe grill. Dar pot fi servite și ca gustare sau lângă bere, cu sosuri pe bază de sos de roșii, maioneză și sos verde.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!