Street food românesc

Când vorbim despre street food românesc, e important de știut că avem de-a face predominant cu o ofertă pe bază de carne, iar „personajul principal” în cazul bucătăriei tradiționale românești este carnea de porc. Deși găsim bunătăți din carne pui, fie că vorbim de aripioare, pulpă sau piept la grătar, marinat, sau pur și simplu condimentat corespunzător și prăjit, cea mai bogată ofertă de carne este aceea de porc.

Evident, nu trebuie să uităm nici de bogatele sortimente de murături cu care sunt servite felurile de carne, pentru că murăturile, aceste bunătăți oferite lângă garnitură și carne, sunt atât de bune și de variate încât ar merita și ele să le dedicăm un întreg articol pe blog! Știm doar că suntem o țară cu super-puteri în ceea ce privește murăturile, care se pregătesc din aproape absolut orice ingredient. Toate legumele pot fi și chiar sunt murate, la fel ca și anumite fructe, sau ciuperci. Haideți totuși să nu zăbovim prea mult asupra acestor bunătăți – nu că ar fi mai puțin importante, dar vă propunem să continuăm cu prezentarea preparatelor ce se pot găsi ca street food românesc la festivalurile de gen care se organizează. Sunt din ce în ce mai multe, acestea începând să devină evenimente-cheie în viața fiecărui oraș, unde se pot gusta toate bunătățile autohtone, dar și din alte părți ale lumii.

Haideți să vedem ce avem noi de oferit, care sunt bunătățile pe care merită să le încercăm de fiecare dată când avem ocazia și cum să le prezentăm prietenilor din străinătate!

În România se produc diverse tipuri de cârnați, condimentați în diferite moduri, și care se vând prăjiți, la fel ca micii, cu muștar și pâine, ori cu cartofi prăjiți și murături. O combinație reușită de legume și carne sunt frigăruile, care se bucură și ele de o popularitate aparte în rândul publicului larg, deoarece reprezintă varianta sănătoasă, echilibrată, a ofertei de street food. Vorbim despre un preparat care combină legumele și carnea în proporții echilibrate. Legumele adaugă un gust anume cărnii, și, la rândul lor, bucățile de carne (de pui sau de porc) aduc un gust specific legumelor împreună cu care se prăjesc. Imaginația poate zburda după bunul plac, întrucât toate legumele sunt alegeri ideale pentru a fi puse pe băț și prăjite. Trebuie doar să fim conștienți de faptul că anumite tipuri de carne au nevoie de un timp mai îndelungat de prăjire, așadar, dacă le punem odată cu legumele, cel mai bine este să le tăiem cubulețe sau felii mai subțiri, să se poată prăji suficient de bine.

Mititeii sunt, fără îndoială, elementul care nu poate lipsi din lista cu preparate de street food românesc, însă am dedicat deja spațiu acestei bunătăți culinare românești, de care nu trebuie să uităm când găzduim turiști ce vor să descopere felurile de mâncare tradițională, un preparat fără de care nimeni nu ar putea spune că a avut o experiență culinară locală.

Ciolanul afumat, fiert și ulterior prăjit merită gustat în chioșcurile de street food românesc, mai ales dacă există și o ofertă bogată de garnituri. Poate fi servit împreună cu hrean și alte murături, dintre care probabil castraveții se asortează cel mai bine.  

Deși de obicei când vorbim despre street food romanesc ne gândim la diferite tipuri de carne prăjită, e bine de știut că la chioșcuri putem găsi și o varietate de ciorbe, care sunt de obicei cele tradiționale. Sunt preparate foarte gustoase și merită încercate chiar și la street food expo – nu se știe niciodată ce inspirație și câtă ingeniozitate au avut bucătarii, care doresc mereu să surprindă publicul curios. Poate cea mai populară este ciorba de fasole cu ciolan, care se servește cu pâine și ceapă roșie, dar nu trebuie să uităm nici de ciorba de burtă. Ciorbele sunt la mare căutare, chiar și vara, mai ales seara, când ne cade mai bine o ciorbă decât o mâncare mai grea, din carne. Ciorbele de legume sunt ideale în serile de vară, iar dacă totuși am optat pentru un preparat pe bază de carne, o limonadă sau un pahar de bere ne poate prinde bine la digestie.

Evident, nu trebuie să uităm nici de vegetarieni, care pot găsi pe placul lor o serie de preparate tradiționale românești, cum ar fi de exemplu mămăliga cu smântână sau brânza, ori soteuri de legume, spre exemplu de ciuperci, sau chiar ciuperci la grill, servite împreună cu alte legume prăjite și ele pe grătar. Dacă dorim să mâncăm ceva care să ne amintească de gusturile cu care ne-am obișnuit la popasuri, cel mai bine este să cerem lângă orice preparat din carne prăjită și mujdei – sosul care vara ne răcorește, iarna ne încălzește, și întotdeauna ne face bine.

Dacă tindem să optăm pentru pește, mai nou hamsiile se găsesc nu doar la mare și în apropierea mării, ci și în zone mai îndepărtate. Acest tip de pește este specific pentru ceea ce înseamnă street food românesc, el fiind servit în mod tradițional cu mujdei. Să nu ezităm să mâncăm cu mujdei, pentru că este un preparat foarte sănătos. Și dacă îi convingem și pe ceilalți din gașcă să ni se alăture, nimeni nu va avea de suferit din cauza mirosului puternic de usturoi.J

Iar acum haideți să vorbim despre plăcinte și covrigi, care se găsesc în variante sărate, dar și dulci, și care se bucură de o mai mare popularitate dimineața ori după amiaza. Există o foarte generoasă varietate, atât în ceea ce privește aluatul, cât și în ceea ce privește umplutura: varză, ciuperci, brânză, cașcaval, șuncă, dar și umplutură dulce de vanilie, mere, vișine, mac și ciocolată.

Covrigăriile care vând covrigi cu susan, mac, sare sau simpli sunt și ele foarte cunoscute și răspândite, iar, mai nou, produsele tipice anumitor regiuni se găsesc nu doar la nivel local, ci și în alte zone din țară. Dobrogeana, spre exemplu, se găsește în toată țara, respectând astfel tendințele curente, care spun că „localul devine global”. Este o idee de reținut, demnă de pus în aplicare, deoarece există o sumedenie de produse românești ce merită să fie cunoscute peste tot în lume, nu doar la noi acasă!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!