Vorbești limba BBQ?

Money Muscle, Pitmaster, Smokers… o serie de expresii legate de grill și BBQ. Dar la ce se referă aceste expresii? Vă invităm să vă orientați în lumea BBQ-ului citind articolul de mai jos. 

Trecând peste gusturile și mirosurile irezistibile, barbecue-urile au o atmosferă anume. Tocmai de aceea merită să le oferim din când în când un BBQ oaspeților noștri. Evident, nici BBQ-ul nu poate exista fără ustensilele și procedeele caracteristice. Haideți să vedem care sunt acestea!

Prăjind carnea, încercăm să frăgezim acele părți care sunt mai tari. Procedeul Low and Slow servește acestui scop: carnea se pune pe grill la o temperatură de 90 -130°C și se prăjește timp îndelungat, iar părțile mai tari devin gelatinoase, moi și zemoase, așadar carnea se va putea consuma cu mai mare plăcere.

Dacă dorim să obținem o carne crocantă pe dinafară, atunci putem apela la procedeul Reverse Sears. Așezăm carnea pe grătar la o temperatură mai scăzută cu 10 grade ca de obicei, iar mai târziu ridicăm temperatura, pentru ca bucățile de carne să poată deveni crocante pe dinafară.

Dacă folosim procedeul low & slow, cel mai bine e să apelăm la tehnica Texas Crutch. Pentru asta, ambalăm carnea în folie de aluminiu, ca să se frăgezească mai ușor. În acest fel putem evita colorarea cărnii într-o nuanță de maro.

The Stallt face parte din lista expresiilor și procedurilor asociate BBQ. În cazul bucăților de carne mai mari, putem observa că temperatura din mijloc nu crește, ci dimpotrivă, scade. Acesta lucru se întâmplă mai ales în cazul temperaturilor cuprinse între 62 și 65°C. Explicația  este următoarea: carnea se răcește de la zeama pe care o conține și care, ca urmare a prăjirii lente, se evaporă încet. Astfel, temperatura din mijlocul cărnii va crește rapid, iar partea exterioară a cărnii va deveni mai dură, mai crocantă.

Auzim expresia Money Muscle destul de des, dacă vine vorba de BBQ. De fapt, este cea mai savuroasă parte a cărnii, cunoscută drept Boston butt. O astfel de bucată de carne gătită în mod excepțional este foarte apreciată de către juriul concursurilor de gătit. Shiner se referă la oasele care ies la vedere din costiță. 

Pitmaster-ul este persoana care pregătește aceste feluri de mâncare în mod impecabil, bazându-se mai ales pe intuiție. 

Care sunt cuptoarele în care se pot pregăti aceste feluri? Smoker este un cuptor BBQ special, care se folosește mai ales la grill-uri low & slow. Există și o variantă inventată de către utilizatori, așa numitul UDS, adică un cuptor fabricat în casă din recipiente mari pentru ulei.  

Evident, de lângă BBQ nu poate lipsi o garnitură care să se asorteze perfect. Cartofii pai  Super Crunch, cartofii Wedges condimentați sau varianta condimentată a cartofilor tăiați ondulat – Dukaten Chips sunt alegeri ideale lângă BBQ. 

Sursa: portobellochef.hu

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!