Prospețime de vară: variante de salate

În ziua de azi, salatele ocupă un loc din ce în ce mai important în meniul restaurantelor a la carte. Odată cu schimbarea anotimpurilor, bucătarii se văd nevoiți să creeze rețete de salate de sezon noi, care să reflecte stilul restaurantului, dar și să includă legumele de sezon. Nu e de mirare că din ce în ce mai multe programe dedicate bucătarilor se ocupă cu prezentarea diverselor variante de salată. Ideile vin din mai multe genuri gastronomice, care în urmă cu câțiva ani erau total necunoscute publicului ce frecventează restaurantele.

Baza salatelor colorate și proaspete va fi întotdeauna reprezentată de frunzele de salată, peste care se adaugă restul ingredientelor. Pentru a fi bine pregătit, un bucătar bun trebuie să cunoască trendurile contemporane și trebuie să fie în stare să realizeze salate clasice. Dar, în același timp este important ca bucătarul să fie un bun cunoscător al diferitelor tipuri de salată. Haideți să vedem care sunt acestea!

Salata cunoscută de către toată lumea e salata verde. Nu este de mirare, căci această salată cu gust neutru, mai reținut, poate fi folosită și în salate mai consistente, dar se poate mânca și marinată în apă cu oțet și zahăr, lângă o tocăniță de pui sau alături de gnocchi din ou. Putem prepara și supe din salată, o alegere ideală fiind potrivirea cu crutoane, slănină prăjită sau brânză de oaie. 

În ultima vreme și ruccola a devenit foarte cunoscută: are un gust amar, de piper, și se folosește deseori lângă salate cu gust mai puțin pronunțat, pentru a crea o armonie a aromelor. Datorită gustului polivalent, se poate asorta de minune cu carne roșie, pui sau pește, dar se poate combina și cu fructe, poate fi servită împreună cu legume mai dulci, cu pepene sau roșii cherry. Și evident, cu o șuncă afumată sau o brânză de capră.   

Regina salatelor, adică fetica sau salata mielului, este un sortiment de salată tipic regiunii. O găsim destul de ușor la furnizorii locali. Se asortează de minune la cașcavaluri, la fructe, sau în salate, la care se pot adăuga semințe prăjite. O combinație ar fi formată din fetică, mere verzi, nucă și brânză de capră cremoasă.

Cicoarea și radicchio sunt cele două tipuri de salate care au un gust amar. Prima a devenit destul de cunoscută și datorită faptului că din rădăcina ei se prepară un înlocuitor de cafea. Aceste tipuri de salate pot fi savurate proaspete, sau după ce au fost prăjite un pic pe grill, asortate cu ridichi, oțet din vin roșu, hrean, măcriș, sau diferite tipuri de mere acre. Dacă dorim să le servim cu cașcaval, cel mai bine este să alegem sortimente de cașcaval mai fermentate, semidure, dar și dure, după ce sunt date pe răzătoare. Recomandăm parmezanul, sau stiltonul. În plus, puteți combina aceste salate cu citrice cu un gust mai pronunțat: grapefruit, portocale roșii sau pomelo.  

Iar dacă vine vorba de salata Cezar, atunci să fie varianta romană! Deși salatele ne permit să creăm variante și variații fără limite, rețetele clasice nu trebuie uitate. Salata romană este o alegere mai bună decât salata Iceberg, căreia nu i-am acordat atenție specială de data aceasta, dar pe care bucătarii o mai numesc și „salata salatelor”. Salata romană e cărnoasă, iar frunzele crocante sunt o bază ideală pentru o salată ușoară, cu gust interesant și proaspăt, cu aromă de nucă. Se poate păstra în congelator, unde rezistă până la 10 zile.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!