Cele o mie de fețe ale cartofilor dulci

Cartofii dulci, sau batatele, sunt ingrediente de bază ale gastronomiei moderne. Deși vorbim despre o plantă care se cultivă de foarte mult timp, ea a fost redescoperită în zilele nostre.

Și nu este deloc de mirare, deoarece poate fi folosit în nenumărate feluri: din cartof dulce se poate pregăti aproape orice se gătește din cartofi obișnuiți – și de cele mai multe ori preparatul este mai gustos. Supa de batate este extraordinară, la fel cum este și piureul, și să nu uităm de cartofii pai din cartofi dulci. Aviko a avut acest al șaselea simț și a introdus, pe lângă cartofii pai, și alte specialități pregătite din cartofi dulci.  

Pe scurt despre batata: planta provine din America de Sud, ca și cartofii. Ambele sortimente provin din aceeași familie, însă de pe ramuri îndepărtate. Triburile indiene din Anzi cultivă această plantă de mii de ani, iar datorită navigației și faptului că aceste popoare au ajuns în multe colțuri ale lumii, batata s-a răspândit în toată regiunea Oceanului Pacific. Are nevoie de o temperatură suficient de caldă și preferă mai ales zona subtropicală,  dar se poate cultiva și în anumite regiuni ale Europei Centrale și de Est.

Este o plantă importantă în multe regiuni, ceea ce nu este o surpriză: e bogată în vitaminele B, C, E și K și conține și carotide (provitamina vitaminei A), care îi și conferă culoarea portocalie inconfundabilă. Conține și o serie de minerale (fier, zinc, magneziu) și oferă o explozie de elemente necesare unui corp sănătos. Legumele au un gust dulce, pentru că, spre deosebire de cartofi conțin zahăr – totuși nu în cantitate prea mare, deci pot fi consumate și de persoanele care țin dietă.

Gustul se aseamănă cu cel al dovleacului și morcovului, iar cartoful dulce poate fi preparat în nenumărate modalități. E foarte gustos opărit, fiert, prăjit, cu sau fără coajă.

Anumite popoare mănâncă acești cartofi dulci în loc de pâine, după ce lasă legumele la uscat. De altfel, se pot consuma și pregăti ca orice fel de mâncare: în supe sau în sendvișuri, sunt ideali și ca bază pentru un curry picant, dar de cele mai multe ori probabil consumăm cartofi dulci ca garnitură. Cartofii pai cei mai gustoși se fac din cartofi dulci: sunt crocanți la exterior, dar cremoși în interior, sunt sărați și dulci în același timp, au un gust profund și proaspăt totodată. Pentru o experiență mai crocantă, cartofii pai din cartofi dulci de la Aviko au un strat pe bază de făină de orez. Produsul astfel obținut este extra crocant pe exterior, moale pe interior și se menține mai mult timp cald și proaspăt după prăjire.

Cartofii pai din cartof dulce se asortează ușor cu orice gust. Copiilor le place să îi mănânce cu piept de pui pane sau cașcaval pane, dar gustul dulce și culoarea portocalie sunt foarte atractive pentru cei mici. Datorită gustului de iarnă, cartofii pai se potrivesc de minune cu carne roșie sau carne de pui, dar și cu carnea de vânat. Pentru asta se recomandă folosirea unei arome care să armonizeze cele două feluri de mâncare, spre exemplu un sos pe bază de unt și vin roșu. Datorită gustului dulce, această varietate de cartofi se poate servi  și cu pește prăjit pane, sau pește prăjit la grill, lângă care putem oferi și un sos cu gust condimentat cu zeamă de citrice, sau alioli cu limetă. Cartofii pai din cartofi dulci sunt ideali pentru hamburgeri, pentru că gustul dulce se asortează de minune și cu carnea de vită. Se pot mânca și ca snack – probabil cel mai gustos snack din lume. 

Dacă servim cartofii dulci ca gustare, cel mai bine este să îi oferim cu un sos pe bază de roșii, un ketchup simplu, spre exemplu, căci gustul de roșii contrastează cu gustul dulce al cartofului. Ketchup-ul poate fi condimentat cu chili sau curry, sau cu busuioc: fiecare gust se asortează de minune cu cartofii pai din cartof dulce.

Sosurile BBQ pe bază de sos de roșii sunt ideale la cartofi pai din cartof dulce, care însă se potrivesc foarte bine și cu o maioneză mai ușoară. Aceasta oferă o sumedenie de posibilități: gustul poate fi de verdețuri, de citrice, cu piper, picant, sau de fructe. Putem încerca piureuri din legume și sosuri pe bază de legume, mai ales din cele de sezon: crema de sparanghel e ideală pentru cartofii pai din cartof dulce, vara o cremă din ardei kapia, toamna o cremă de gutui, iar iarna un sos din sfeclă – toate sunt o alegere perfectă alături de cartofii dulci.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!