Stilul de viață vegan și vegetarian – De ce și cum?

În țară, dar și peste hotare, observăm un trend ce are din ce în ce mai mulți adepți: stilul de viață vegan și vegetarian. Această postare o dedicăm acestei tendințe și vă dezvăluim o serie de definiții și concepte, precum și motivațiile celor care se declară vegan și vegetarian.

Haideți să vedem care sunt motivațiile acestui stil de viață!

Există o serie de categorii și opinii, dar, în general, se poate spune că acest stil de viață este adoptat din motive de sănătate sau din motive etice. Sunt multe persoane care adoptă acest stil de viață din cauza problemelor digestive sau a alergiilor, și foarte mulți oameni decid să facă acest pas datorită intenției de a proteja animalele și mediul înconjurător – iar aici există o serie de trepte, haideți să vedem care sunt ele!

Veganii sunt cei care nu mănâncă nici carne, nici un alt aliment de origine animală. Însă este ceva mai complicat de atât. Deși mulți cred că cei care mănâncă pește nu pot fi considerați vegani, noi nu o să intrăm în dezbaterea temei, dar vă vom prezenta diferitele subcategorii.

Forma cea mai ușoară a vegetarianismului este semi-vegetarianismul. Este adoptat de acele categorii de oameni care mănâncă pui, pește și fructe de mare, dar evită carnea de porc, de vită și de vânat. Există vegetarieni care evită carnea roșie, dar mănâncă  fructe de mare – aceștia sunt pescatarienii. Ovo-lacto vegetarienii au o dietă mai strictă – ei nu consumă carne deloc, însă mănâncă ouă și lactate.

Iar de aici drumul spre a deveni vegan este scurt: lacto-vegetarienii nu consumă carne, pește și nici ouă, însă mănâncă lactate. Ovo-vegetarienii evită lactatele, dar mănâncă ouă.

Următoarea categorie, din punctul de vedere al restricțiilor, o reprezintă veganii. Ei nu consumă nici un aliment de origine animală – nici măcar miere.  În afară de faptul că adoptă  o dietă specială, evitând alimentele din produse animale, cei care adoptă stilul vegan nu folosesc nici un alt produs de origine animală: nu utilizează produse cosmetice testate pe animale, nu poartă haine din piele și sunt adepții drepturilor animalelor, având o abordare etică.

Există persoane care trăiesc respectând restricții și mai severe: veganii care mănâncă doar alimente crude și veganii care mănâncă doar fructe. Acestea reprezintă amândouă stiluri de viață minimaliste. 

De foarte multe ori, persoanele care au trecut la această dietă și la acest stil de viață se simt mult mai bine, atât fizic cât și psihic. Au nevoie de mai puține ore de somn, capacitatea lor de concentrare a devenit mai bună, nu se îmbolnăvesc și au scăpat de unele boli, precum probleme digestive sau căderea părului.

Un alt argument des invocat este acela că din cauza lipsei de proteine din surse animale, resursele de proteine și vitamine sunt reduse. Însă mulți medici și cercetători infirmă această teorie. Ca urmare a creșterii pieței de suplimente nutritive și suplimente alimentare, orice nutrient poate fi administrat sub formă de tablete. Multe persoane consumă shake-uri de proteine și iau vitamine, chiar dacă nu au adoptat nicio dietă specială. Cei care consumă carne nu înțeleg cum pot fi acești nutrienți suficienți pentru vegani și vegetarieni. Răspunsul adepților acestui stil de viață este că au descoperit o lume plină de ingrediente din plante, o lume complet necunoscută pentru cei ce consumă carne, așadar pot pregăti orice fel de mâncare în varianta vegană și pot crea o varietate de feluri apetisante.

Multe exemple pot fi descoperite în varianta vegană de street food, care include preparate precum burgeri vegani, pizza vegană sau hotdog vegan. Aceste bunătăți merită gustate de către toată lumea, chiar dacă ideea poate părea ciudată pentru unele persoane.

Vă invităm să urmăriți blogul nostru pentru a afla mai multe despre lumea mai puțin cunoscută a bucătăriei vegane și vegetariene. Vă vom prezenta trenduri și interviuri cu proprietarii de restaurante Vegan Love, vă vorbim despre produsele vegane și vegetariene de la Aviko și vă invităm să încercați rețetele prezentate de noi. Stați cu ochii pe blog!

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!