Aurul codrilor și văilor: cum gătim cu miere?

Unul dintre produsele autohtone de care putem să fim mândri este mierea, care trebuie apreciată în mod special. Calitatea mierii din Europa este remarcabilă, mai ales datorită varietății de gusturi, care poate servi ca punct de reper pentru elaborarea unui meniu pentru degustări. Deși ne-am obișnuit să o mâncăm destul de simplu, pe pâine cu unt, mierea este totuși un ingredient de bază cu caracteristici excepționale, pe care îl putem folosi pentru a crea bunătăți senzaționale, dacă suntem buni cunoscători al caracteristicilor fiecărui tip de miere.

Să vedem ce ne poate oferi mierea în cazul preparatelor calde și la ce trebuie să fim atenți când o folosim. Cel mai important este să apreciem expresia „dulce ca mierea”.  De multe ori folosim miere în loc de zahăr pentru că este mult mai sănătoasă, dar și mult mai dulce! Deși există diferențe între diversele tipuri de miere, dacă optați pentru miere în loc de zahăr, vă recomandăm să folosiți doar jumătate din cantitatea de zahăr indicată. Este bine de știut că mierea are efect emulsifiant, așadar trebuie să scădem cantitatea de miere folosită din cantitatea de lichid la care o adăugăm.

La fel ca zahărul, mierea se caramelizează, deci se poate folosi și ca glazură pentru carne. Iar faptul că mierea adoptă diverse gusturi cu o ușurință remarcabilă și că se poate condimenta ușor ne ajută în mod special. O rețetă pe care v-o recomandăm include următoarele ingrediente: o parte miere, o parte sos de soia și o parte sirop de ghimbir, care se amestecă și la care se adaugă piper negru măcinat, un pic de chili și ghimbir tocat. Se pune amestecul la fiert până ce atinge o textură siropoasă. Acoperim carnea prăjită în prealabil și pielița crocantă cu această glazură și dăm carnea la cuptor, pe opțiunea de grill. Rezultatul va fi un înveliș lucios, crocant și gustos, ideal pentru carnea de rață, porumbel sau bibilică.

Mierea are o textură mai groasă și conferă sosurilor un gust plăcut, astfel că tocănițele, spre exemplu, devin mai savuroase, mai catifelate. Putem adăuga miere și la diverse rețete de curry. Chicken masala este o mâncare cu gust dulceag, care poate fi îndulcită cu miere la care se adaugă ghimbir, chili și usturoi. 

O combinație ideală este cea formată din miere și brânză de capră, fie că vorbim despre un amuse bouche, un aperitiv sau o garnitură pentru pieptul de rață. Pentru această combinație este nevoie de legume și fructe proaspete, în funcție de sezon. Primăvara putem folosi sparanghel, căpșuni, salată, usturoi proaspăt, iar la începutul verii ne putem bucura de coacăze, agrișe, vișine și cireșe. Iar dacă avem chef de un quiche, le putem oferi pe toate ca garnitură, așadar trebuie doar să pregătim un aluat sărat, gata în câteva minute. 

Mierea însă conferă un gust cu caracter, în special pentru carnea de pui sau rață, pentru care poate fi folosită drept condiment la o rețetă clasică. Putem carameliza mierea într-o tigaie, adăugând lămâie și ghimbir, apoi o adăugăm la vinul și cognacul fiert, amestecat cu unt topit și supă de pui. Cu piept de rață rozé este o combinație imbatabilă.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!