Street food în jurul lumii – specialități din bucătăria indiană

Am ajuns la ultima noastră oprire din turul gastronomic al țărilor asiatice – haideți să vedem care sunt preparatele din bucătăria indiană ce pot fi servite ca street food!

Dacă ne gândim la mâncare indiană, în primul rând ne vin în minte vânzătorii ambulanți și condimentele pe care le oferă, iar acum vă prezentăm câteva feluri de mâncare pe care le putem oferi în meniurile restaurantelor și la noi acasă.

Pentru asta o să avem nevoie de condimentele de bază, cum ar fi ghimbir, anason, chilli, foi de curry, cardamom, coriandru, curcuma, semințe de muștar și mixul de condimente masala.

Bucătăria indiană folosește mai puțin carne, astfel că preparatele din această zonă sunt ideale pentru vegetarieni, și pot aduce un plus de varietate la meniul tradițional oferit de restaurante. Felurile de mâncare prezentate aici foloseșc cartofi fierți, așadar oferta Aviko de cartofi mici, fierți și decojiți – Pom Delicatesse/Baby Potatoes ne va fi de ajutor în faza de pregătire.    

O variantă vegetariană de hamburger poate fi Vada Pav – o chiftea din cartoi fiert, condimentat și trecut printr-un sos pe bază de făină, care se așază între două felii de pâine (sau chiflă) unse cu chutney de usturoi. Iar Dabeli este o mâncare cu un gust mult mai complex și bogat, care totodată este și un preparat aspectuos. Cartofii nu se prăjesc, ci se fierb cu un chutney și se condimentează – cu fulgi de cocos, arahide indiene, ceapă tocată mărunt, foi de coriandru și semințe de rodii. După acest pas, vom umple feliile de pâine unse cu chutney tamarind și le vom prăji în puțin unt pe amândouă părțile. Deoarece gustul acestui preparat este destul de diferit față de aromele cu care suntem obișnuiți, nu strică să ne asigurăm că ar fi pe placul oaspeților.

05_15

Gustările indiene sunt ideale alături de bere, porumbul masala sau porumbul chaat se pregătesc foarte ușor: fierbem porumbul, apoi îl prăjim în unt, după care îl condimentăm. Datorită gustului picant și texturii crocante devine o gustare ideală. Condimentarea poate varia și în funcție de preferințe, putem folosi un amestec personal de condimente, diferit de rețeta originală, care se compune din chili, chimion, chaat masala, suc de lâmâie și sare.

Pani puri este o altă gustare, dar mai consistentă. Este o pastă întinsă pe o grosime de lamă de cuțit, al cărei miez se umflă în timpul prăjirii și în care se sparge un ou înainte de servire și se umple cu masala din cartof și făină de năut, un pic de ceapă și chutney tamarind. Se stropește totul cu un sos făcut din coriandru, mentă, ghimbir, chili și tamarind, sos ce poate fi sau servit și în boluri mici alături de preparat.

Pentru desert putem alege Gulab Jamun – gogoșele din lapte praf, prăjite în ulei și lăsate în sirop de zahăr, până ce devin și ele însiropate. Fiind destul de consistent, acest desert este ideal după o masă mai ușoară.

Ingredientele gastronomiei indiene sunt complet diferite față de cele românești, astfel că este precaut ca la început să alegem doar câteva preparate pe care să le oferim oaspeților – și de ce nu le-am alege pe cele prezentate mai sus?

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!