Street food în jurul lumii – delicatesele bucătăriei mexicane

Seria noastră de postări pe blog a ajuns la gastronomia continentului american. Însă, fiindcă majoritatea asociază continentul cu Statele Unite, țara unde streetfood-ul prezintă tot felul de influențe ale bucătăriilor din întreaga lume, am ales să vă prezentăm mâncărurile caracteristice din sudul continentului nord-american. Gastronomia din această regiune e foarte diversă și variată, iar un singur articol nu poate aspira să cuprindă vastitatea și bogăția diferitelor feluri. Însă vom încerca să prezentăm streetfood-ul din partea de sud a continentului nord-american. Iar în acest context, probabil majoritatea ne gândim la bucătăria mexicană și la taco: în această lună vom face o  vizită culinară pe aceste meleaguri, iar luna viitoare vă vom aduce în atenție streetfood-ul celorlalte țări.

Probabil toată lumea cunoaște taco-ul, dar dintre numeroasele rețete de taco nu ne este ușor să discernem care este taco-ul mexican original. Pentru un taco mexican avem nevoie de tortilla din făină de porumb, carne de vită, fasole, ceapă, coriandru, limetă și condimente – restul ingredientelor depind de obiceiurile locale. E o diferență enormă între taco-ul din Mexic, tex-mexul, și taco vândut ca streetfood în SUA – preparat pe care probabil și noi l-am putea include în meniu.

Ceea ce cunoaștem noi ca „pulled pork”, în Mexic se cheamă „carnitas”. Pentru acest tip de carne se folosește spată, condimentată cu coriandru, un pic de chimion, ceapă roșie și usturoi, toate stropite cu limetă și suc de portocale, puse la fiert la foc încet, până carnea devine moale. Carnea tăiată bucăți este prăjită în supă de carne de vită, iar apoi este servită în tortilla și stropită cu limetă proaspătă. Poate stropirea cărnii cu limetă pare ceva neobișnuit pentru bucătăria românească, însă clienții vor aprecia faptul că pot gusta „carnitas” mexican original.

Chalupa este o tortilla din făină de porumb, umplută cu carne friptă și tocată, dar care este împăturită ca un vaporaș, ca o șalupă, și prăjită, apoi umplută cu tot felul de bunătăți: carnea este condimentată cu usturoi, chilli și diferite verdețuri, la care se adaugă salsa și chilli. În anumite locuri se adaugă și salată, fasole, roșii tăiate bucăți și cașcaval.

04_26

Din toate cele spuse până acum, poate avem impresia că streetfood-ul mexican constă doar în tortilla umplută cu carne. Dar nu este așa!

De exemplu elotes, streetfood-ul etalon, este ieftin și sățios, și poate fi mâncat în timp ce mergem pe stradă. Se poate pregăti foarte repede și ușor: fierbem sau prăijm porumbul – amândouă variantele există în diferite regiuni -, apoi îl ungem cu unt topit, adăugăm maioneză, cașcaval ras (de obicei se folosește cașcaval cojita, iar noi va trebui să încercăm să îl înlocuim cu un caș cu gust asemănător), și îl presărăm cu tajín (mix de condimente din chilli, limetă deshidratată și sare). În zilele de vară, merge perfect cu o bere sau o limonadă.

Iar dacă veni vorba de porumb, nu putem uita de salata de porumb esquites. Prăjim porumbul timp 15 de minute, până se face maroniu, îl condimentăm cu usturoi, iar după ce îl scoatem de pe foc adăugăm ardei jalapeno, cașcaval cojita, maioneză și pudră de chilli și coriandru, apoi amestecăm toate ingredientele. E alegerea ideală după o masă ușoară, mai ales vara, când oaspeții doresc să consume mâncăruri ușor de digerat. Dar putem face preparatul un pic mai hrănitor, dacă îl servim cu gustările Aviko, cum ar fi Chili Cheddar Cheese Nuggets, care se asortează perfect și ca gust și aromă, de parcă produsele Aviko ar fi inspirate din bucătăria mexicană. Merită servit cu Crispy Chili Cheese Bites  sau Spicy Sweet Corn Bites, care sunt gustări ideale alături de preparate mexicane.  

Deoarece în Mexic e vară tot anul, deși în partea de nord perioada iernii e un pic mai rece – să nu ne mire faptul că există foarte multe mâncăruri la care se folosesc fructe, cum ar fi Margonada, care este de fapt gheață zdrobită cu mango, cu glazură chamoy și straturi de tajín, servită împreună cu înghețată. Se poate servi și ca înghețată, dacă o lăsăm în frigider până devine suficient de solidă încât lingurița să stea așezată în ea. Vizitând țara, ne putem întâlni cu vânzători ambulanți de streetfood care oferă și fructe tăiate felii în pahar, evident, presărate cu tajín.

De fapt, introducerea felurilor streetfood-ului mexican poate aduce o prospețime aparte în meniul restaurantelor, deoarece în perioada rece preparatele picante cu tortilla ne încălzesc. Iar în oferta pentru anotimpurile mai reci intră și preparatele pe bază de porumb și felurile pe bază de fructe. Gusturile noi, caracteristice bucătăriei mexicane, sunt foarte apreciate și la noi – iar includerea lor în meniu va aduce o culoare aparte în oferta restaurantelor.

Pagini sugerate

Scrie un comentariu!