De multe ori este greu să găsim soluția perfectă pentru masa de prânz. Încercăm să avem o alimentație variată și uneori vrem să evităm produsele lactate sau carnea. Poate am mâncat și prea multe paste, deși acestea sunt soluția ideală dacă ne grăbim și vrem să gătim repede un preparat ușor. Totuși, să nu ne pierdem speranța: putem găsi inspirație și printre preparatele noastre tradiționale, simple și foarte gustoase, care se pot găti ușor și sunt foarte hrănitoare.
Păstrăvul cu mămăliguță este o astfel de variantă excepțională de mâncare. Păstrăvul este o specie de pește care trăiește în ape cu temperatură scăzută, în zone montane sau submontane. Este unul dintre cei mai apreciați pești datorită gustului apetisant și proprietăților sale nutritive. Este bogat în vitamine precum D și B12, dar are și multe proteine, acizi grași Omega-3 și fosfor. Iar un aspect extrem de important este acela că păstrăvul conține o cantitate redusă de mercur.
Acizii grași Omega-3 care se găsesc din plin în păstrăv determină reducerea colesterolului, scad tensiunea arterială și previn accidentele vasculare cerebrale, împiedicând coagularea sângelui.
Porumbul este recunoscut pentru proprietățile sale diuretice, antiinflamatoare și tonice și este utilizat de foarte mulți ani ca aliment, dar și ca plantă medicinală. Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați 90% și conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre.
Chiar și după fierbere, porumbul și mălaiul de porumb își păstrează peste 60% dintre proprietățile nutritive. Mămăliga are capacitatea de a scădea cantitatea de colesterol din organism, reducând implicit riscul de infarct.
Combinația de pește cu mămăliguță este unul dintre cele mai populare preparate din bucătăria românilor. Acest fel de mâncare poate fi gătit în orice sezon și este indicat chiar și în perioada de post, în timpul sărbătorilor și în special de Anul Nou. Dacă adaugi și mujdei de usturoi, vei obține o masă gustoasă pentru întreaga familie.
Dar să vedem care este modul de preparare:
Avem nevoie de următoarele ingrediente: 2 păstrăvi, 4 cuburi de unt, pătrunjel, 4 felii de lămâie, roșii în bulion, rozmarin, condimente pentru pește, usturoi și smântână pentru mujdei.
Se spală peștele, se șterge bine cu un șervet de hârtie, se condimentează cu rozmarin, sare și piper. Se umple cu un cub de unt, roșii în bullion și o felie de lămâie, iar deasupra se pune încă un cub de unt și o felie de lămâie. Se împachetează în folie de aluminiu și se pune la cuptor, aceasta fiind varianta mai sănătoasă. Însă peștele se poate și prăji: se pune ulei într-o tigaie, unde peștele condimentat se prăjește aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. Între timp, se pune apă la fiert și se adaugă sare, iar când apa este clocotită, se adaugă mălaiul și se lasă să fiarbă. Când este gata, se așază preparatele pe o farfurie, se ornează cu pătrunjel tăiat și se servesc împreună cu mujdei de usturoi.
Combinația perfectă pentru o masă copioasă și în același timp foarte sănătoasă! Poftă bună!
Scrie un comentariu!